Tuesday, September 18, 2012

RENDANG DAGING KICAP (RESEPI MAK NGAH NAB)



RENDANG DAGING KICAP (RESEPI MAK NGAH NAB)

Bahan-bahannya:
-1 Kg Daging Lembu
-½ kg Santan
-5 btg Serai *
-1 Sudu Jintan Manis*
-1 Sudu Jintan Putih*
-Sedikit Halia*
-Sedikit Lengkuas*
-2 Biji Bawang*
-5 Biji Bawang Putih
-15 Tangkai Cili kering /Cili Boh pon boleh*
-1 biji Gula Kabung (Gula Merah pun boleh) *
Nota: bertanda * ( Bahan2 tersebut perlu dikisar)

Bahan Perasa
-Kicap Manis
-Sedikit Gula Pasir
-Sedikit Garam ( sebgai bahan perasa)
-Daun Kunyit

Cara memasaknya:
Masak Gula Kabung dengan sedikit air sehingga cair. Kemudian tutup api.
Ambil daging yang siap dicuci + Gaul dengan semua bahan yang dikisar serta campurkan gula kabung tadi dan ketepikan selama 15minit.

Panaskan Kuali dan sedia untuk memasak. Masukkan daging yg siap digaul bersama santan
Masak sehingga daging empuk . Masukkan sedikit bahan perasa Gula, Garam sehingga masak. Tempoh yg cik Bubu ambil untuk memasak Rendang ini adalah 3Jam.


P/s : Selamat Mencuba…


No comments:

Post a Comment