RENDANG DAGING KICAP (RESEPI MAK NGAH
NAB)
Bahan-bahannya:
-1 Kg Daging Lembu
-½ kg Santan
-5 btg Serai *
-1 Sudu Jintan
Manis*
-1 Sudu Jintan
Putih*
-Sedikit Halia*
-Sedikit
Lengkuas*
-2 Biji Bawang*
-5 Biji Bawang
Putih
-15 Tangkai Cili
kering /Cili Boh pon boleh*
-1 biji Gula
Kabung (Gula Merah pun boleh) *
Nota: bertanda * ( Bahan2 tersebut perlu
dikisar)
Bahan Perasa
-Kicap
Manis
-Sedikit Gula
Pasir
-Sedikit Garam (
sebgai bahan perasa)
-Daun Kunyit
Cara memasaknya:
Masak Gula
Kabung dengan sedikit air sehingga cair. Kemudian tutup api.
Ambil daging
yang siap dicuci + Gaul dengan semua bahan yang dikisar serta campurkan gula
kabung tadi dan ketepikan selama 15minit.
Panaskan Kuali
dan sedia untuk memasak. Masukkan daging yg siap digaul bersama santan
Masak sehingga
daging empuk . Masukkan sedikit bahan perasa Gula, Garam sehingga masak. Tempoh
yg cik Bubu ambil untuk memasak Rendang ini adalah 3Jam.
P/s : Selamat
Mencuba…
No comments:
Post a Comment